Lueskelin rannalla Jack Tresidderin 1001 Symbolia - Kuvitettu opas symbolian historiaan -kirjaa. Mielenkiintoisimmista symboleista kokosin seuraavan listan:
Asetelmissa maallisien esineiden joukkoon usein maalattu kukkiva tai kuihtunut ruusu muistuttaa maallisen rikkauden turhuudesta. Symboliikka juontuu 1500-1600 -luvulle, jolloin maalattiin turhuus-maalauksia (oikealla Adriaen Pieterszin maalaama God is revealed in the smallest work of his creation, 1623). Vasemalla Ahad Gasanovin modernimpi asetelma.
Asetelmissa viinilasi tai malja symboloi elamaa ja nurin käännettynä tyhjyyttä ja siten elämän turhuutta.
Maallisten saavutusten turhuutta symboloi 1500-1600 -luvun maalauksissa pääkallo. Kuvassa kuuluisa Hans Holbein maalaus Suurlähettiläät, jonka alalaidassa sijaitseva kallo tulee esille vain tietysta kulmasta katsottuna.
Japanilaisissa ja kiinalaisissa tauluissa usein yksin esiintyvä, korkealle kohoava mänty symboloi pitkää ikää, joka on Japanissa ja Kiinassa ollut yksi ihmisen suurimmista siunauksista. Kuvassa Chikuun maalaus Landscape.
Kiinalaisissa ja Japanilaisissa maalauksissa suosittu aihe ovat suurikokoiset muuttolinnut haikara ja kurki, jotka myos symboloivat pitkäikäisyyttä.
Kaunis krysanteemi symboloi Japanin keisarillista perhettä.
Omena symboloi monissa kulttuureissa hedelmällisyyttä, osittain johtuen siitä, että se halkaistuna muistuttaa kuvioiltaan naisen sukupuolielintä (En olisi ikinä tullut sellaista ajatelleeksi, mutta en ihmettele, että joku, arvatenkin mies, on sellaista mennyt näkemään. Kuva: www.eettinenkuluttaja.net/hedelmat
Vuohi ja sen runsaudensarvi on alunperin lahtoisin tarinasta, jonka mukaan vuohi Amalthea imetti ylijumala Zeusta, joka vahingossa katkaisi toisen vuohen sarvista ja huomasi sen olevan pullollaan ravintoa.
Kiinalaisissa korteissa harakka symboloi mieluisia uutisia. Kiinassa myos varis nahdaan positiivisesti, auringon lintuna.
Faraon diadeemissa esiintyva uraeus (hyokkaamaan valmista naaraskobraa esittava 'kruunu') symboloi faraon oikeutta antaa tai ottaa elama.
Ensin Lahi-idan taiteissa esiintynyt kotkapainen ja leijonavartaloinen aarnikotka symboloi taivaiden ja maan herruutta. Symboli on otettu Suomen armeijan tunnuskuvaksi (kuvassa).
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire