vendredi 30 novembre 2007

Ranskalaisen kulttuurin leviäminen

Ranskasta on aina rajojen yli levinnyt kulttuurivaikutteita. Yksi sellainen on ranskalainen tervehdys, valitettavasti. Luin pakistanilaiselta keskustelupalstalta keskustelua, jossa puolustettiin ja vastustettiin Pakistaniin levinnyttä poskipusuttelua. Mukana oli naisia, joita loukkasi miehen liian lähelle tuleminen. Joitain ärsytti länsimaalaistuminen ja osa oli sitä mieltä, että on loistavaa kun yhteiskunta muuttuu.

Pakistanissa pusuttelua levittää 'hampurilaisjoukkio', eli länsimaalaismieliset. Pusuttelu on todellakin levinnyt laajoille. Viime kesänä Krakovassa havaitsin pusuttelun olevan tervehtimistapa myös Puolassa. Onneksi Englannissa eikä Suomessa olla vielä täysillä menty mukaan. Englantilaiset vanhemmat miehet saattavat suudella kädelle, mutta se on OK.

Ranskassa asuvat tietävät, että jotkut tervehtijät jättävät sylkeään toisen poskelle. En tiedä, miksei asiasta olla nostettu hälyä. Voi antaa töykeän kuvan, jos toisen edessä alkaa poskea tervehtimisen jälkeen pyyhkiä. Toisaalta märkä tunne poskella ei ole kovin miellyttävä.

On hyvä asia, että Pakistanissa on muutosta ajavia 'burgereita', kuten he itse heitä kutsuvat, mutta ei nyt aivan kaikkia tapoja kannata länsimaista kopioida. Kyllä perinteinen 'Salaam' ja halailu aina pusuttelun voittaa.

Aucun commentaire: