samedi 9 octobre 2010

SinapinsiemenIstuin bussissa matkalla kotiin, kun kuulin takanani istuneen muslimin kertovan suomalaiselle bimbolle, kuinka sinapinsiemen on käsittömän pieni. Sinapinsiementä ei voi nähdä silmillä, tai voi, mutta vain jos siristää, valisti poika. Melkein purskahdin nauruun, mutta voihan olla, että pojalla tosiaan oli niin huono näkö, ettei halkaisijaltaan runsaan millimetrin siemen osu hänen näköpiiriinsä.

Tiesin kyllä, että pojan käsitys sinapinsiemenestä johtuu kahdesta Koraanin jakeesta, joissa on sinapinsiemenvertaus. Toinen niistä on 31.16:

"Ja Lukmaan lausui edelleen: »Oi poikani! Totisesti, jos sinapinsiemenen painoinen jyvänen on kätketty kiven sisään tai taivaisiin taikka maan päälle, niin Jumala on sen löytävä. Totisesti, Jumala on terävänäköinen, ymmärtävä." (käännös)

Hindujen kirjassa Mahabharatassa sinapinsiemenvertaus on seuraava:

"Ilkeämielinen ihminen on kärkäs näkemään vikoja lähimmäisessään, vaikka ne ovat pieniä kuin sinapin siemen; mutta kun hän tarkastelee itseään, hän ei näe omia vikojaan; vaikka ne ovat suuria kuin bilvan (?) hedelmät."
(käännös)

Jeesus sanoo Raamatussa:

"Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi maahansa. 32 Se on pienin kaikista siemenistä, mutta kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on puutarhan kasveista suurin. Lopulta se on kuin puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksille."

Huomasin buddhalaisia tekstejä lukiessani, että Buddhakin teki vertauksia sinapinsiemeneen. Dhammapadassa on oikein oma vedansa sinapinsiemenelle, nimeltään sinapinsiemenvertaus:

"-- Tultuaan vanhaksi leikkimään ja juoksemaan sinne ja tänne, tämä Hauraan Gotamin poika kuoli. Suru versoi Gotamin sydämessä. --- Nostaen poikansa lanteelleen hän lähti kulkemaan ovelta ovelle pyytäen joka talossa: "Antakaa minulle lääkettä pojalleni!" Missä ihmiset hänet kohtasivatkin, he sanoivat: "Missä olet koskaan kuullut lääkkeestä kuolleelle?" Näin sanoen he löivät yhteen kätensä ja nauroivat katketakseen. Gotami ei lainkaan ymmärtänyt mitä he tarkoittivat. Nytpä hänet näki muuan viisas mies joka ajatteli: Tämä nainen on poikansa kuoleman johdosta täytynyt mennä järjiltään surusta. Mutta lääkettä hänelle tuskin voi kukaan muu tietää - yksin kymmenen voiman tietäjä (Buddha) voi sen tietää. --- Buddha, joka näki Gotamin olevan kypsä ymmärtämään, sanoi: "Teit oikein, Gotami, tullessasi hakemaan täältä lääkettä. Lähde nyt ja mene kaupunkiin, kierrä kaikkialla kaupungissa, aloita alusta ja talosta, jossa kukaan ei ole kuollut, siitä talosta tuo pienenpieniä sinapinsiemeniä." --- (Gotami kävi lukuisissa taloissa) Lopulta hän ymmärsi: Koko kaupungissa oli asianlaita samoin! Buddha, täynnä myötätuntoa ihmiskunnan hyvinvointia kohtaan, oli varmaankin sen nähnyt! Tunnetta tulvillaan Gotami vei poikansa polttopaikan luo. --- Hän heitti poikansa pois, polttopaikkaan. Sitten hän lausui seuraavat säkeet: Ei kylän laki, ei laki markkinakaupungin, ei minkään yhden talon laki tää - niin ihmisten kuin jumalien maailmoissa Laki on: tilapäistä on kaikki, ei mikään jää."

1 commentaire:

Reetta a dit…

Mielenkiintoista!