lundi 1 avril 2013

Jamie Oliverin keittiöniksit

Seurasin Jamia Oliverin Youtube-kokkauskurssia, josta sain mahtavia uusia ideoita keittiöön. Kirjaan tänne joitakin vinkkejä, jotta muistan ne myöhemmin myös keittiössä.

1. Yrttien pilkkominen

Jool's pasta mealJamie täyttää mukin kuumalla vedellä ja heittää sinne yrtistä ne kaikista pienimmät lehtien silmut. "Nämä säilyvät vedessä hyvinä aika kauankin, ja ripottelen ne sellaisinaan ruoan päälle, mikä näyttää kauniilta." - Totta, kauniimpaa kuin päälle ripotellut, paloitellut yrtin palaset.               Ruoan joukkoon Jamie laittaa vartta vain viimeiseen lehteen asti, sillä paksumman alavarren maku on huomattavasti puumaisempi yläosan uuteen, ohuempaan varteen. Paksut varsien alaosat Jamie käyttää keittoihin ja patoihin. Paksut varret voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

2. Sipulin pilkkominen

Jos silmiä kirvelee sipulia leikattaessa, veitsi on luultavasti liian tylppä. Terävällä keramiikkaveitsellä ei silmät kuulemma kostu. Mitä terävempi veitsi, sitä helpompaa on pilkkoa sipuleita.

3. Spaghetti

Spaghetin tekstuurista tulee parempi, kun se valmistetaan runsaassa vedessä. Jamie täyttää ison kattilan ja heittää pastan kiehuvaan veteen ympyräliikkeessä, sillä yhdessä köntissä veteen laitettu pasta on tekstuuriltaan huonompaa. Suolaa Jamie laittaa hirmuisen määrän (puolet normaalia maustepurkkia), sillä suurin osa suolasta kuitenkin valuu viemäriin, ja sitä saa olla paljon, jotta se maustaa hyvin spaghetin.

4. Inkivääri


Jamien vinkit inkiväärin pilkkomiseen eivät innostaneet, sillä käytän kotona ranskalaista piikkilautasta (grater plate). Sitä vasten saa kätevästi hierottua inkivääriä, jolloin siitä saa seosta todella helposti ja kätevästi. Valkosipulia muussaan vain valkosipulikastikkeeseen, sillä mitä pienemmäksi se on viipaloitu/muussattu, sitä kitkerämpi ja vahvempi maku siitä erittyy. Itselleni muussatun valkosipulin maku esimerkiksi intialaisessa kastikkeessa on liian kitkerähkö, mieluummin paloittelen sen.

5. Wokki


Wokkihan valmistetaan niin, että todella kuumaan öljyyn heitetään vihannekset ja pyöritetään niitä siinä 2-3 min. Kiinalaisella kokkauskurssilla opettajani sanoi, että pannu ei ole tarpeeksi kuuma kiinalaisen ruoan valmistukseen, jollei siitä kuulu "SHAAH" ruoka-aineet heitettäessä pannulle. Jamie neuvoo, että wokkivihanneksia ei kannata laittaa kuin 1-2 annosta kerrallaan wokkipannuun, ja isompia määriä wokkia tehdessä kannattaa wokata vihannekset eri erissä, sillä muutenkin yhden erän valmistun vie vain sen 2-3 min. Näin taataan kauttaaltaan laadukas, napakka ja tuore wokkiateria.

6. Kivelliset hedelmät


Jamie kehoittaa leikkaamaan pienet kivelliset hedelmät keskeltä kahtia. Osat pyöräytetään irti toisistaan, minkä jälkeen toiseen puolikkaaseen jää siemen. Tämän jälkeen veitsi heitetään pois, ja kivi irrotetaan aina parhaiten lusikalla.

Aucun commentaire: